Nawigacja

Kontakt

  • Szkoła Podstawowa nr 13 im. Orląt Lwowskich w Głogowie
    Akacjowa 10 67-200 Głogów,
    sp13@glogow.um.gov.pl
  • 0768358235

Sobota 26.05.2018

Sobota 26.05.2018

OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE  (4.5.2016 L 119/38 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej PL)   

informuję, że zgodnie z Art. 13:

  1. Administratorem Pana/Pani danych osobowych oraz danych osobowych Pana/Pani dziecka jest
    Szkoła Podstawowa nr 13 im. Orląt Lwowskich w Głogowie
    ul. Akacjowa 10 Tel. 768358235, sp13@glogow.um.gov.pl

     
  2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych: Jędrzej Bajer tel. 533 80 70 40 lub iod@odoplus.pl
  3. Dane osobowe Pana/Pani oraz dane osobowe Pana/Pani dziecka będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit.,c ogólnego rozporządzenia j/w o ochronie danych w celu realizacji zadań statutowych i ustawowych wynikających w szczególności z prawa oświatowego
     
  4. Pana/Pani dane osobowe oraz dane osobowe Pana/Pani dziecka przechowywane będą przez okres edukacji dziecka w naszej placówce oraz zgodnie z aktualnymi przepisami archiwalnymi.
     
  5. Posiada Pan/Pani  prawo do: żądania od administratora dostępu do danych osobowych, ich sprostowania oraz w uzasadnionych prawem przypadkach usunięcia danych osobowych
     
  6. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego UODO (Urzędu Ochrony Danych Osobowych), gdy uzasadnione jest, że Pana/Pani dane oraz dane osobowe Pana/Pani dziecka przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
     
  7. Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym i jest obowiązkowe ze względu na przepisy prawa oświatowego j/w.

 

 

Aktualności

  • Wiadomość w przygotowaniu

    Zdjęcia w albumie

  • 21 maja uczniowie z klas: II, III b, V i VI mogli spróbować swoich sił w zajęciach warsztatowych na temat udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Umiejętność prawidłowej oceny sytuacji oraz sprawdzenia podstawowych czynności życiowych jest niezbędna na miejscu zdarzenia. Uczniowie bardzo chętnie angażowali się w ćwiczenia na fantomie, ćwicząc uciski i wdechy. Układali poszkodowanego w pozycji bocznej ustalonej. Nie zabrakło także bandażowania i wykonywania opatrunków za pomocą chusty trójkątnej.

  • 14 maja 2018 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie uczniów klas IV VII ze strażakami z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Głogowie. Nasi goście zaprezentowali umundurowanie i ekwipunek strażaków. Strażacy opowiedzieli uczniom o tym, jak bezpiecznie obchodzić się z ogniem, jak zachować się, gdy zobaczymy dym, ogień, kiedy wezwać pomoc. Uczniowie utrwalili numery alarmowe 998 i 112 i dowiedzieli się, w jakich okolicznościach należy wezwać straż pożarną. Praca strażaków nie ogranicza się wyłącznie do gaszenia pożarów. Straż pożarna pomaga ludziom podczas wypadków samochodowych i powodzi oraz prowadzi wiele innych działań, które służą ludziom i ich bezpieczeństwu. Interwencje te są bardzo niebezpieczne i wymagają niecodziennej odwagi.

  • 22 maja 2018 roku dzieci z grupy młodszej pokonały piechotą trasę do sali zabaw O.K.PARK w Głogowie. Warto było odbyć tę półgodzinną pieszą wędrowkę, ponieważ na dzieci czekały same atrakcje. Zabawa z kolegami z grupy to świetny sposób na spędzanie wolnego czasu, to także czas nieskrępowanej radości i współdziałania. Dzieci były bardzo zdyscyplinowane, za co otrzymały pochwałę od prowadzącej zajęcia pani. Wizyta w sali zabaw to był strzał w dziesiątkę. Maluchy jeszcze długo będą wspominać tę wycieczkę. :) 

  • Reprezentacja naszej szkoły w składzie: Laura Hauke, Nikola Pielucha, Maciej Smoczyk, Wojtek Jacak i nauczyciel Mariusz Badowski  wzięła udział w V Powiatowym Turnieju Bowlingowym Szkół Podstawowych (kręgle). Występ zakończył się podwójnym sukcesem. Drużyna zajęła 3 miejsce wśród 10 startujących szkół. Rywalizację indywidualną dziewcząt wygrała Nikola Pielucha. Gratulujemy!

    Opracowanie i zdjęcia: Mariusz Badowski
    Zdjęcia w albumie

  • 15 maja 2018 r. odbył się Szkolny Konkurs Matematyczny "Rachmistrz" dla klas czwartych. Uczniowie obliczali  działania matematyczne oraz rozwiązywali zadania z treścią.


    I miejsce zajęła uczennica klasy IV b Milena Gzik,

    II miejsce zajęła uczennica klasy IV a Zuzanna Chwaszcz,

    III miejsce zajął uczeń klasy IV b Mikołaj Katarzyński.


    Gratulujemy!


    Uczniowie, którzy zajęli czołowe miejsca, otrzymali dyplomy i nagrody ufundowane przez Radę Rodziców. Organizatorem konkursu była nauczycielka matematyki Iwona Oleśków.

  • 15 maja uczniowie z klasy II i III b uczestniczyli w zajęciach dotyczących bezpieczeństwa w domu i w szkole w interaktywnej sali edukacyjnej „Ognik” na terenie Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Głogowie. Funkcjonariusze wytłumaczyli dzieciom jak ustrzec się zatrucia czadem, jak należy dbać o prawidłową wentylację pomieszczeń, do jakich zagrożeń może doprowadzić niewłaściwe użytkowanie sprzętu domowego oraz jak powinna przebiegać ewakuacja z miejsca objętego pożarem. Ponadto dzieci zobaczyły, jak rozprzestrzenia się dym w warunkach pożaru, jak działają czujki dymu oraz tlenku węgla. Uczniowie byli bardzo zainteresowani zagadnieniami związanymi z bezpieczeństwem przeciwpożarowym i chętnie włączali się w dyskusję o zagrożeniach.

  • Dnia 11 maja 2018 r. w SP 14 w Głogowie odbył się POWIATOWY KONKURS HISTORYCZNY „Józef Piłsudski na stulecie niepodległości”.  Wszystko to w przededniu dwóch ważnych dat związanych z postacią Józefa Klemensa Piłsudskiego, tj.  z 83. rocznicą śmierci Marszałka Piłsudskiego i 92. rocznicą przewrotu majowego.  Oba te wydarzenia miały miejsce w dniu 12 maja. 
          Do konkursu z wiedzy o działalności politycznej oraz życiu prywatnym  Józefa Piłsudskiego przystąpiło 11 dwuosobowych drużyn ze szkół  podstawowych powiatu głogowskiego. 
         

  • 14 maja 2018 roku odwiedzili nas strażacy. W trakcie spotkania zaznajomili dzieci z ciekawostkami związanymi ze swoją pracą zawodową, przestrzeganiem zakazów, zachowaniem bezpieczeństwa w czasie: pożaru, burzy oraz w razie wypadku, Dzieci dowiedziały się w jakich okolicznościach można wzywać straż pożarną, a kiedy nie wolno tego robić.

    Jak zawsze największe zainteresowanie wzbudził wóz strażacki, którym przyjechali strażacy. Dzieci z bliska miały możliwość podziwiać wyposażenie jakim dysponują podczas swojej ciężkiej i odpowiedzialnej pracy. Dzieciom spodobał się także hełm strażacki, do przymierzania którego ustawiła się długa kolejka. Jednak największe wrażenie zrobił na dzieciach pokaz gaszenia pożaru - dzieci z zachwytem podziwiały siłę strażaka operującego wężem, z którego popłynęła woda na kilkanaście metrów w górę. 

  • Już po raz szósty odbył się Powiatowy Konkurs Historyczny poświęcony dziejom Głogowa. Został zorganizowany przez Szkołę Podstawową nr 12 i Klub Batalionowy. Patronat nad konkursem objął Prezydent Miasta.

    Do rywalizacji przystąpiło osiem drużyn z głogowskich szkół podstawowych.  Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 6: Marlena Adamik, Laura Hauke i Tymoteusz Kwieciński. Konkurs składał się z dwóch części. Pierwszy etap polegał na indywidualnym wykonaniu testu. Uczeń naszej szkoły Tymoteusz Kwieciński bardzo dobrze poradził sobie z tym zadaniem i zajął I miejsce.  Następnie do zmagań przystąpiły drużyny, uczniowie odpowiadali na pytania, za co nasza reprezentacja otrzymała najwięcej punktów. Po uwzględnieniu punktów uzyskanych indywidualnie przez uczniów w I etapie okazało się, że nasza drużyna osiągnęła najlepszy wynik i zajęła I miejsce.

Aktualności

Kontakt

  • Szkoła Podstawowa nr 13 im. Orląt Lwowskich w Głogowie
    Akacjowa 10 67-200 Głogów,
    sp13@glogow.um.gov.pl
  • 0768358235

Galeria zdjęć